numberthreeme

Mostly about Jakarta, and everything in between

Cara koneksi second smartphone ke Canon Camera App

Untuk pengguna kamera Canon M series pastinya dimudahkan dengan fitur WiFi kamera. Fungsinya bukan connect WiFi terus internetan tapi connect kamera ke smartphone. Bisa buat transfer foto, bisa buat remote function. Jadi kontrol kamera Canon pake handphone. Kira-kira begitu. Caranya gampang banget. Kamu tinggal download aplikasi Canon Camera Connect di smartphone, kalau di play store yang ini nih –> Canon Camera Connect

So far, app ini membantu banget dan cepat tanggap. Kalau lagi jalan-jalan sama teman terus ybs minta fotonya ditransfer karena mau update di sosmed (ciyeee) maka dalam hitungan menit soal transfer foto kelar. Namun semua itu berubah KETIKA NEGARA API MENYERANG!

Di awal punya kamera Canon seri M, saya pakai handphone Android. Nah belakangan saya ganti ke iPhone dan tentunya download juga dong Canon Camera Connect via Apple Apps Store. Pas saya coba connect kamera dengan iPhone (baru), dia menolak koneksi handphone baru. iPhone saya dianggap stranger! 😥

Berhari-hari cari solusi ini gimana caranya perbaiki “hubungan yang gagal”, apa salahnya, kok bisa begini jadinya. Akhirnya ketemu solusinya di Canon Forum USA. Bless him the contributor!

Gimana cara perbaiki gagal koneksi Canon kamera dan smartphone kedua kamu?

Jawabannya ternyata, kita gak boleh poligami. Haha. Disuruh forget connection with previous phone. And start with a new fresh connection. Eaaa… Ada dua cara kalau kata si jenius John di forum Canon itu:

If you have not been using the Mobile Device Connect Button or your camera does not have that button:

  1. Press Playback and then select the button with the Wi-Fi icon.
  2. Initiate a new connection by selecting the smartphone icon on the screen, rather than pressing a previous connection from the connection history list.
  3. Complete the connection to you smart device (remember to launch the new Camera Connect app on your smart device).
  4. After you have completed this, the camera will remember this connection to the new Camera Connect app and this will appear as a new item on the history list. You can also delete the old CameraWindow app to avoid confusion.

If you have been using the Mobile Device Connect Button to connect to your smart device:

  1. Press the Menu and find Settings tab (tab with spanner and hammer icon).
  2. Select the option for Mobile Device Connect Button.
  3. Delete the ‘Registered destination’ (your smart device).
  4. Once deleted, press the Mobile Device Connect Button again and complete the connection to your smart device (remember to launch the new Camera Connect app on your smart device).
  5. After you have completed this, the mobile button will remember this connection to the new Camera Connect app and you can use the mobile button as before. You can also delete the old CameraWindow app to avoid confusion.

Nah, saya berhasil di cara kedua. Utak-atik setting di Canon kamera dulu. Tapi enggak sampai instruksi ke lima (hapus old Camera Window) soalnya entah kenapa di setting-an kamera enggak ada option begitu.

Intinya thanks for Canon forum dan kontributor jenius di sini –> How to resolve failed connection in new phone with Canon Camera Connect App

He saved my life! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 3, 2017 by in Bagaimana Cara and tagged .

Categories

Posted!

Blogs I Follow

NGENDONESIA

hanya obrolan kala senggang dalam bungkus tulisan

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

dianagustinaphotography

Let's smile and spread it to the world

Mikaila Acelin S

Stop wishing, start doing!

itsmydecember

the new journalist

Alief Workshop

Opini & Sharing Jujur dari Seorang Nubie

The Laughing Phoenix

Life through broken 3D glasses. Mostly harmless.

gelaph [dot] com

You'll Never Cherish Saturday If You Never Meet Monday

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: